Wilt u meer weten over Landgoed Rijckholt? Klik hier

Wonen met Zorg

Eenzaamheid bij ouderen

Goedemiddag Papa, hoe is het met je?” 
“Nou kind fijn dat je belt, je bent de eerste die ik spreek vandaag!”

Het bovenstaande citaat is geen uitzondering en veelzeggend. Eenzaamheid is misschien wel het belangrijkste probleem voor ouderen. 

Onderzoek wijst uit, dat met name de woonomgeving belangrijk is bij eenzaamheidsgevoelens. Mensen die hun partner nog hebben, voelen zich minder snel eenzaam. Maar er is meer eenzaamheid in de stad dan in een kleinschalige omgeving. Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid bij ouderen?

Eenzaamheid onder ouderen

Een belangrijke factor bij eenzaamheid is de directe dagelijkse omgeving. Het praatje in de ochtend. Het tegenkomen van mensen etc.

Maar als de mobiliteit minder wordt en in vele gevallen ook het autorijden niet meer mogelijk is, vallen dit soort  contacten weg.  Ook vrienden en kennissen worden minder mobiel, waardoor het contact met vrienden en kennissen verminderd.

Het is natuurlijk altijd heel fijn als kinderen dicht in buurt wonen, maar die hebben vaak ook geen tijd om iedere dag langs te komen.  Bovendien is het juist op oudere leeftijd belangrijk om contact te hebben met leeftijdsgenoten, die een beetje vergelijkbare levenservaring hebben (jeugdherinneringen uit dezelfde tijd, het verlies van een partner, lichamelijke gebreken e.d).

Een rollator is een hele mooie uitvinding in de zelfredzaamheid van de oudere. Maar met een rollator durf je in de stad niet zomaar over de stoep te lopen. Alles gaat zo snel en roekeloos, dat de kans op een ongelukkige val te groot is. In de stad woon je wel dicht bij de winkels, maar meestal zijn ze bij een gebrekkige mobiliteit niet meer bereikbaar. Hetzelfde geldt voor het bezoek aan vrienden. Als je auto rijdt maakt het niet uit of de rit 15 minuten is of een uur. Maar als je geen auto meer rijdt, dan is 50 meter al ver. Lees hier meer over eenzaamheid bij ouderen voorkomen en oplossen.

Sociaal wonen

Het hofje op Landgoed Rijckholt kan voor deze mensen een uitkomst zijn. Het is niet in de stad, maar het is een woongemeenschap, waar je altijd mensen tegen komt. Immers er wonen wel 30 leeftijdsgenoten binnen een beloopbare afstand van 20-40 meter. Het restaurant en alle andere voorzieningen kun je met de rollator zelf bereiken. Je eigen appartement geeft de mogelijikheid om zelfstandig te wonen, met zorg op maat. Je bent thuis, maar als het nodig is er zorg als in een particulier verpleeghuis.

Lees meer over:
Zelfstandig wonen in een sociale omgeving
Over Landgoed Rijckholt
Woonvormen voor ouderen

"ik weet dat hij hier iedere dag contact heeft met leeftijdsgenoten, die vrienden voor hem geworden zijn. Dat weegt wel op tegen dat uurtje wat ik langer rijdt als ik hem eenmaal per week bezoek."